ACHTERGROND

De gemeente is van plan ter vervanging van het huidige theater aan de Parade een nieuw theater te bouwen, dat minimaal 50 miljoen euro zal kosten. Tegelijkertijd wordt er op bestaande culturele voorzieningen flink bezuinigd, om precies te zijn 1,3 miljoen euro ieder jaar opnieuw.

Een schril contrast. Is dat hele nieuwe theater ook nodig? Nee, waar je ook zit in het huidige theater, overal zie je heel goed wat er op het podium gebeurt. De akoestiek van de grote zaal is prima, een van de beste in het land. Natuurlijk, een theater dat al meer dan 40 jaar draait, behoeft modernisering. Ontvangstruimte, foyer, garderobe, theatercafé, het moet beter. Dat geldt ook voor de temperatuurbeheersing en de luchtkwaliteit.

Wat ons betreft: renovatie dus: dat kan voor een bedrag van 15 tot 25 miljoen euro, in een half jaar te realiseren. Dat levert een besparing op van 30 tot 40 miljoen euro. En als je er weer 40 jaar mee vooruit kunt, ben je jaarlijks ook niet zoveel geld kwijt om de tent aan de gang te houden. Door via verbouw en renovatie te besparen op de investeringen komt er jaarlijks tot wel 3 miljoen euro beschikbaar voor het culturele leven in de stad.

Voortschrijdend inzicht in de theaterwereld leert dat er voor grote producties meer dan voldoende geschikte theaters voorhanden zijn. De trend is nu: kleinschaligheid. Verrassende, kleine, intieme podia bieden de artiest contact met zijn publiek en voor iedereen wordt wel ergens in de stad het gewenste optreden aangeboden. Daarvoor is de zaal van het huidige theater met 900 zitplaatsen groot genoeg. In het nieuwe gebouw biedt de grote zaal plaats aan 950 mensen, nauwelijks groter dus.

Nog een belangrijk argument: de Klimaatconferentie in Parijs. Kiezen voor hergebruik, renovatie van gebouwen wordt van vitale betekenis voor de aarde en ons leven. Duurzaamheid betekent nu: geen verspilling of sloop van een bestaand gebouw, dat nog bij lange na niet “op” is.